Büyüyünce ne olacağım?

Büyüyünce ne olacağım?

  • 22.07.2022

Her çocuğa yetişkinler tarafından sorulan en klasik sorulardan birisidir.”- Büyüyünce ne olacaksın?” Şimdi bu soruya çocuk aklımızla verdiğimiz cevabı neden verdiğimizi hatırlamaya çalışalım?

Doktor, Mimar, Öğretmen, Avukat, Mühendis, Pilot ve tabi en çok kullanılan Astronot.

Çocukken bu sorulara bu cevapları verirken çevremizde övülen, saygı duyulan birilerinin varlığı, bu meslek isimlerinin tüm medyada bolca anlatılması yer bulması vb. etkenler. Kısaca gördüğümüz meslekler arasında en saygın görünenlerden birini seçeriz.

 

Tercih Analizi on binlerce meslek arasından;

 

-Karakter

-Yetenek

-Saygınlık

-Değer

 

analizlerinizi çıkartarak size en uygun üniversite bölümlerini tavsiye eder. HEMEN ÜYE OL!

 

Tercih Analizi ISCED (Uluslararası Standart Eğitim Sınıflandırması) kodları ile eşleştirilmiştir.

 

Bu sayede sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da size en uygun olabilecek meslekleri listeler.

 

Peki büyüyünce?

Dünyada tanımlanan toplam meslek sayısı 42 000. Evet yanlış okumadınız, tam olarak 42 000.

İşkur da tanımlı olarak ise tam olarak 7570 adet meslek var.

 

Büyünce ne olacağımıza nasıl karar vereceğiz?

Türkiye’de meslek sahibi olmanın 2 yolu var.

1-      Usta çırak ilişkisi

2-      Eğitim

Bir usta çırak ilişkisi kurmamış, hayatı boyunca sadece öğrenci olmuş gençlerimizin meslek edinmek için en çok gitmek istedikleri yer ise üniversiteler.

Hayatı boyunca sadece öğrenci olmuş gençlerin en büyük problemi mesleki uygulama alanlarını deneyimlememiş olmalarıdır. Yeteneklerini ve ilgilerini ne kadar bilseler de hangi alanlarda başarılı olabileceklerine dair bir bilgilerinin olmaması sadece sınav sonuçlarına göre hareket etmelerine sebep olmaktadır. Bu da gençlerin kendilerine uygun olup olmadığını bilmedikleri alanlarda zaman ve para kaybetmelerini sağlar.

Tercih analizi ile yeteneklerinize ve ilginize göre size en uygun üniversite bölümlerini öğrenebilir, kariyerinize en uygun başlangıcı yapabilirsiniz.

Lise döneminde kişilerin büyük oranda ne öz farkındalıkları artmıştır. Bu durum kişilerin ilgi ve yeteneklerini büyük oranda bildiklerini gösterir.

Tercih analizi 15-20 yaş arasında standardize edilmiş, gençlerin mesleki hedeflerini koyabilmeleri için Türkiye’de standardize edilmiş TAE yi geliştirmiş ve yayınlamıştır.

Bu envanter çözümü sonunda;

 

Optimal: Bu eşleşme tipinde kişiye uygun meslek çevresi içerisinde mesleki eğilim profiline en uygun bölüm(ler) sıralanmıştır. Kişi çevre uyumunu kesin bir şekilde görmek isteyenler için en öncelikli listedir.

Yakınsak: Bu eşleşme tipinde kişiye uygun meslek çevresi içerisinde kişinin en ağır basan mesleki eğilimi ile ilgili bölümler sıralanmıştır. Bu liste mesleki eğilimlerin kesişme noktalarına öncelik verdiği için genellikle optimal listeden daha uzundur.

İlgili: Bu eşleşme tipinde kişiye uygun ve kısmen uygun meslek çevreleri içerisinde kişinin en ağır basan mesleki eğilimi ile ilgili bölüm(ler) sıralanmıştır. Bu liste doğal olarak yakınsak listesini kapsamaktadır.

Komşu: Optimal ve Yakınsak listelerini de kapsayacak şekilde kişiye uygun meslek çevresindeki tüm bölümler sıralanmıştır.

Tüm: Optimal ve Yakınsak listelerini de kapsayacak şekilde kişiye uygun ve kısmen uygun meslek çevrelerindeki tüm bölümler sıralanmıştır.

Iraksak: Kişinin mesleki eğilimleri ile uyum düzeyi en düşük mesleki çevredeki bölümler listelenmiştir. Bu listeden tercih yapmak istenmesi durumunda dikkatli şekilde değerlendirme yapılması ya da yüz yüze danışmanlık alınması tavsiye edilir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir :
Meslektesti Nedir ve Nasıl Kullanılır (Tercih Analizi)
04.08.2023

Benim için en uygun meslek hangisi?
Nasıl Tercih Yapılmalı?
23.06.2023

Benim için en uygun meslek hangisi?