Benim için en uygun meslek hangisi?

Tercih Analizi

  • 19.07.2022

          Kariyer seçimi insan hayatının en büyük seçimlerinden birisidir. Ancak kariyer hedefleri ve meslek tanımları günümüz ekonomik yapısında genel kabul olarak birbirine çok yakın kabul edilir.

          Özellikle kariyer hedefi olmayan, yeteneklerin farkında ancak hangi mesleğe ya da kariyere uygun olduğunu anlayamayan milyonlarca gencin sorduğu en önemli soru;

Benim için en uygun meslek hangisi?

 

          Tercih analizi bireylerin kişilik özelliklerini belirleyen, ilgi alanlarını, yeteneklerini ve değerlerini ölçümleyerek kişiye uygun üniversite bölümlerini ortaya koyan TERCİH DESTEK SİSTEMİDİR.

          Tercihanalizi bir tercih robotu DEĞİL, daha ötesideki özellikleri de içeren bir kariyer karar destek sistemidir.

          Bireylerin kişilik özelliklerini, YETENEK, SAYGINLIK BEKLENTİSİ ve DEĞER algıları ile harmanlayarak bir bütün içerisinde mesleki yönelime kılavuzluk eder.. Bu işlem sonunda çıkardığı raporda YÖK tarafından tanımlanmış 403 adet bölüm içinde kişiye karakteri, ilgisi, yeteneği, saygınlığı ve değer yargılarına uygun meslek gruplarını üniversite bölümü seviyesinde önerir.

          Sistem 2 aşamada kişinin saygınlık, değer ve yeteneklerini gözlemleyen 60 ifadelik ölçekler uygular.

          Bu uygulama sonucu mesleki çevreler, Holland Kişilik Tipleri ve Türkiye’deki mevcut tüm Yükseköğretim bölümlerini ilişkilendiren DETAYLI ve GENİŞ veri tabanı ile değerlendirilir. Bu veri tabanının makine öğrenmesi ile geliştirilmesine yönelik hazırlıklarımız devam etmektedir.

          Kişinin eğilim ve yetenek farkındalığı, saygınlık beklentisi ve çevredeki mevcut seçenekleri değerlendirerek en uygun meslek ve meslek gruplarını bulur ve önerir.

          Üniversite adayları OPTİMAL, YAKINSAK, KOMŞU ve TÜM meslek alanlarını içeren (dardan genişe doğru) farklı alternatifler önerilir. Buna ek olarak kişiye tavsiye edilmeyen (profili ile tam aksi yöndeki) mesleki çevre ile ilişkili bölümleri inceleme fırsatı da verilir.

          "OPTİMAL, YAKINSAK, KOMŞU ve TÜM" özellikleri ile adayın seçeneklerini genişletmesi, "IRAKSAK" özelliği ile de kişilik, yetenek ve değerlerle uyumsuz olan seçeneklerin azaltılması mümkün kılınır"

 

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir :
Meslektesti Nedir ve Nasıl Kullanılır (Tercih Analizi)
04.08.2023

Benim için en uygun meslek hangisi?
Nasıl Tercih Yapılmalı?
23.06.2023

Benim için en uygun meslek hangisi?